Pentuja

Minnin pentusuunnitelmat siirtyvät kesälle 2021

Huom. saan tällä hetkellä pentukyselyitä niin paljon, että vastaamiseni kiinnostuneille on hieman ruuhkaantunut. Pyrin vastaamaan asiallisiin yhteydenottoihin heti kun ehdin. Tällä hetkellä meillä ei ole vapaita pentuja, seuraava pentue on suunnitteilla loppukesälle 2021 jalostuslainanartulle. Suomenlapinkoira on tällä hetkellä todella suosittu rotu ja kaikki asialliset kasvattajat saavat nyt hyvin paljon pentukyselyitä. Varauduthan siis, että hyvää pentua voi joutua odottamaan pitkään! Ethän tue tilannetta hyödyntäviä pentutehtailijoita ja rekisteröimättömiä pentuja myyviä kasvattajia.

Hallakedon Ulpukka ”Minni” s. 23.8.2016

Terveys
Lonkat: B/B (indeksi 102)
Kyynärät: 0/0
Polvet: 0/0
Selkä:
nikamien epämuotoisuus: VA0 (normaali), lukumäärä: 0
välimuotoinen lanne-ristinikama: LTV0 (normaali)
Silmät: OK
Sydäntutkimuslausunto auskultaatiotutkimus sivuääni: ei, oireeton

Prcd-PRA: A eli terve
Pompentauti: n/n eli terve vanhempien tuloksen perusteella
DM: n/n eli terve vanhempien tuloksen perusteella
Ei allergioita
Kaksi pientä vlihammasta puuttuu alaleuasta
Korkeus 41-42cm

Väri: Musta

Näyttelytulos: H

LTE: +114

Harrastaa agilitya ja lammaspaimennusta.

Pentue on Minnille sen toinen pentue.

Minni Koiranetissä

Pippurimuorin Supersankari ”Poju” s. 16.4.2017

Kuvannut Taru Vallius

Terveys
Lonkat: A/A (indeksi 111)
Kyynärät: 0/0
Selkä:
nikamien epämuotoisuus: VA0 (normaali), lukumäärä: 0
välimuotoinen lanne-ristinikama: LTV0 (normaali)
selän spondyloosi: SP0 (puhdas)
Silmät: OK

Prcd-PRA: a eli terve
Pompen taudin geenitesti: a eli terve
DM: a eli terve
Ei allergioita
Ei hammaspuutoksia

Väri: Parkki vaalein merkein

Näyttelytulos: EH

LTE: +125, laukausvarma

Poju harrastaa hakua ja poropaimennusta

Pentue on Pojulle sen ensimmäinen.

Poju Koiranetissä

Yhdistelmä on jalostustoimikunnan hyväksymä. Minni oli alunperin tarkoitus astuttaa nyt joulukuussa 2020, mutta sen juoksujen ajankohta viivästyi, joten jouduimme oman tulevan perheenlisäyksemme takia siirtämään pentusuunnitelmat seuraavaan juoksuun. Olen siis itse raskaana ja saan huhtikuussa vauvan, joten totesimme pitkän harkinnan jälkeen, että viimeisillään raskaana pentueen hoitaminen olisi liian raskasta minulle. Syvimmät pahoittelut kaikille pennunottajille, jotka odottivat jo tulevalle keväälle omaa pentuaan!

Tulevasta pentueesta on tullut jo todella paljon kyselyitä, mutta etenkin nyt, koska suunnitelmat siirtyivät, voi pentutilannetta kuitenkin tiedustella. Etsin pennuille ensisijaisesti harrastavia tai vaihtoehtoisesti muuten hyvin aktiivisia koteja pentueen vanhempien vilkkauden ja hyvien harrastusominaisuuksien vuoksi. Mahdollisen narttupennun sijoitan.

Minnistä voit lukea esittelyn sen omalta sivulla.

Tässä hieman mietteitäni tulevasta pentueesta ja ajatuksistani sen takana.

Minnille toivoin alunperin hieman vanhempaa urosta ja kysyinkin jalostustoimikunnalta suositusta toisesta uroksesta, mutta yhdistelmää ei hyväksytty rodun keskimääräistä korkeamman epilepsiariskin vuoksi. Pojun suvussa epilepsiaa on vähemmän, joten sen kanssa hyväksyntä saatiin. Minnin suvussa ei ole rodun keskiarvoa isompaa riskiä epilepsiaan, mutta Minnin isän yhdellä jälkeläisellä on todettu epilepsia, joten tuo yksi epilepsiasairas koira nostaa Minninkin kohdalla hieman riskiä kyseiseen sairauteen. Minnin jalostuskäytössä tuli ottaa huomioon myös sen hammaspuutokset, sekä se, että Minni oli luonnetestissä melko paineistunut ja reagoi siellä laukauksiin. Halusin Minnille luonnetestatun uroksen, joka olisi laukausvarma, joten tällä kertaa jouduttiin tinkimään uroksen iästä ja käyttämään nuorempaa urosta.

Poju siis paikkaa näiltä osin hyvin Minnin puutteita ja muutenkin olen itse yhdistelmään oikein tyytyväinen uroksen hieman nuoresta iästä huolimatta. Pentue on Pojulle sen ensimmäinen ja sitä tullaan todennäköisesti antamaan vain hyvin harkiten näin nuorena jalostukseen. Riskinä siis ei ole, että sille tehtäisiin lukuisia pentueita jo nuorella iällä. Nuorien uroksien jalostuskäytössä onkin fiksua antaa urosta esimerkiksi vain kerran nuorempana jalostukseen, jonka jälkeen sen jälkeläiset terveystutkitaan ja mikäli tulokset ovat olleet hyviä annetaan urosta taas vanhempana jalostukseen. Tässä yhdistelmässä hyvä asia on myös, että ainakin yksi Minnin aiemman pentueen jälkeläinen on ehditty terveystutkia ja tämän jälkeläisen terveystulokset olivat erinomaiset.

Yhdistelmä on muutenkin mukavan laajasti terveystutkittu eikä kummankaan tuloksissa ole mitään vikoja, joten odotettavissa olisi toivottavasti terveyden osalta hyvinkin terveitä pentuja. Molemmat vanhemmat ovat myös kaikkien kolmen geenitestin prcd-PRA, DM ja Pompen osalta terveitä, joten niiden jälkeläisetkin tulevat olemaan automaattisesti statukseltaan terveitä, eikä niitä tarvitse erikseen testata.

Myös Pojun suvusta pidän paljon, sillä sen suvussa on hieman harvinaisempiakin koiria ja isoimmat melkein kaikkien lapinkoirien sukutaulusta löytyvät matadoriurokset puuttuvat. Molempien koirien lähisuvussa on myös erityisen paljon hyviä harrastuskoiria, joten senkin osalta erityisesti eri harrastuksiin näissä pennuissa voisi olla potkua.

Kuvannut Taru Vallius

Minni on vilkas ja topakka narttu. Se on todella taistelutahtoinen ja hyvä leikkimään, joten se palkkautuu parhaiten leluilla. Minni oli pentuaikana hyvin haastava ja melko junttura. Yksinollessa Minni tuhosi pentuaikana jonkin verran ja myös sen pennut ovat tehneet samaa. Minni ei ole kovin ohjaajapehmeä, joten sitä joutui pentuaikana välillä komentaa kovastikin, eikä se ollut millänsäkään. Aikuisena Minni on ollut arjessa helppo ja kiltti narttu ja harrastuksissa todella sähäkkä. Minni on erityisen hyvä lammaspaimennuksessa ja se jaksaa työskennellä pitkään ja väsymättä.

Kuvannut Taru Vallius

Minnillä ei ole ollut arjessa mitään ongelmia kovien äänien kanssa, mutta luonnetestissä se jäi paljon ihmettelemään ja vähän haukahtelemaan laukauksille. Otan aina mahdollisen laukausalttiuden koirilla hyvin vakavasti jalostuksen kannalta, sillä elämä ja arki ääniherkän koiran kanssa voi olla todella raskasta. Tästä syystä halusin Minnille ehdottomasti laukausvarman uroksen.

Pojun perhe harrastaa snowcrossia ja Poju toimii heillä varikkokoirana, eli on todellakin ääniin tottunut ja tykkää kelkkailla itsekin. Poju on myös päässyt puolustusvoimien raivausleirille hakukoiraksi. Luonnetestissä Poju ei reagoinut laukauksiin lainkaan. Toivotaan, että Pojun reipas luonne äänien suhteen periytyisi pennuillekin.

Kuvannut Taru Vallius

Minni on todella koirasosiaalinen ja tulee vieraidenkin narttujen ja urosten kanssa toimeen. Minni käy pajon koirapuistoissa leikkimässä vieraiden koirien kanssa. Myös Minnin edellisen pentueen pennuista on tullut koirasosiaalisia. Minnillä on myös hyvä koiranlukutaito ja se osaa suhtautua hyvin epävarmempiinkin koiriin ja dominoiville koirille se alistuu. Meidän laumassamme Minni alistuu vanhemmille Viiville ja Umalle, mutta tyttärelleen Iinekselle se ”pitää jöötä”. Minni on myös hieman suojeleva pentuaan Iinestä kohtaa, jonka kanssa se asuu.

Myös Poju on hyvin sosiaalinen ja tulee toimeen vieraiden koirien kanssa. Myös Poju käy paljon koirapuistoissa. Poju on myös hyvin ihmissosiaalinen ja rakastaa lapsia kuten Minnikin.

Molemmat ovat ihmisiä kohtaan avoimia ja hyvin ihmisläheisiä ja seurallisia koiria. Erinomaisia harrastuskoiria, jotka haluavat työskennellä ihmisen kanssa.

Yhdistelmässä ei ole mitään suurempia ulkonäöllisiä puutteita, mutta kumpikaan vanhemmista ei ole varsinaisesti näyttelykoiria tai näyttelyissä menestyneitä, joten aktiivisesta näyttelyharrastuksesta kiinnostuneelle pentueen pennut eivät välttämättä sovellu.

Geenitestit? Mitä nämä on? Tässä kolmen geenitestin tarkoituksen avausta, mikäli ne eivät ole sinulle ennestään tuttuja. Koirien terveystiedoissa ilmoitan, että koirien statukset kolmen geenitestin osalta, jotka suomenlapinkoirilta voidaan tällä hetkellä testata. Nämä kolme testiä ovat:

”PRA (Progressive Retinal Atrophy, etenevä verkkokalvon surkastuma) on perinnöllinen, pahimmillaan sokeuteen johtava silmäsairaus. Lappalaiskoirilla yleisimmin esiintyvä PRA:n muoto on prcd-PRA, johon on olemassa geenitesti. Kantajaksi testatut eivät itse sairastu prcd-PRA:han, mutta jalostuksessa ne tulee aina yhdistää prcd-PRA:n osalta terveeseen yksilöön.” -lainaus Lappalaiskoirat ry

”Koirilla Pompen tauti ilmenee mm. hidastuneena kasvuna, toistuvana liman oksentamisena, etenevänä lihasheikkoutena ja jatkuvana läähätyksenä. Tautiin liittyy myös käänteisvirtaus ruuansulatuskanavassa, johtuen laajentuneesta ruokatorvesta sekä sydänpoikkeavuuksia.

Sairauden ensioireet puhkeavat n. seitsemän kuukauden ikäisillä pennuilla. Koska sairaus on etenevä, siitä kärsivät koirat joko kuolevat tai lopetetaan yleensä ennen kahden vuoden ikää. Koirien Pompen tautiin ei ole hoitoa.” -lainaus Lappalaiskoirat ry

”Degeneratiivinen Myelopatia (Canine Degenerative Myelopathy, DM) on perinnöllinen etenevä selkäydinrappeuma, joka johtaa koiran takaosan heikkouteen ja myöhemmin mahdollisesti halvausoireisiin.” -lainaus Lappalaiskoirat ry

Kuvannut Taru Vallius

Lisäksi haluan huomauttaa kaikkia tämän pentueen pennuista kiinnostuneita siitä, että tällaiset vilkkaat, toimintakykyiset harrastuskoirat eivät välttämättä ole kaikista helpoimpia koiria ilman riittävää koulutusta, aktivointia ja runsasta liikuntaa. Etenkin, koska Minnin edellisen pentueen pennut ovat olleet erittäin vilkkaita ja haastaviakin pentuina, haluan, että pennuista kiinnostuneet miettivät tarkkaan pystyvätkö tarjoamaan pennuille riittävästi liikuntaa, aktivointia ja virikkeitä. Itse pidän tällaisista koirista niiden hyvien käyttöominaisuuksien takia ja haluan jalostaa koiria, joilla olisi niiden alkuperäiseen käyttötarkoitukseen sopivat rahkeet. Mielestäni lapinkoiran ei kuulu olla liian laiska tai pehmeä ja arkuutta ja toimintakyvyttömyyttä ei saisi esiintyä. Pehmeä ja rauhallinen koira saattaa sopia kotikoiraksi paremmin kuin tällainen minun tavoittelemani luonnetyyppi, mutta myös tällainen vilkas ja toimelias koira voi olla arjessa hyvin helppo kunhan sille tarjotaan tarpeeksi virikkeitä.

Kuvannut Taru Vallius

Tästä syystä etsinkin pennuille koteja, jotka ymmärtävät tällaisen aktiivisen koiran energiantarpeen ja pystyvät täyttämään sen, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin kun pentu ei vastaisikaan odotuksia. Lisäksi, koska pentueen vanhemmat ovat hyvin ihmisläheisiä, on pennuistakin odotettavissa koiria, jotka elävät mielellään mukana kaikessa ihmisten arjessa eivätkä ulkokoirina ihmisistä eristyksissä. Tästä syystä en myy pentuja koteihin, joissa ne eläisivät täysin tarhakoirina ulkona tai erillisissä kenneltiloissa. Mielestäni jokainen koira ansaitsee elämän rakastettuna perheenjäsenenä ja lemmikkinä saaden olla mukana perheensä arjessa.

Tässä pentueessa hintana pidän pennulle 1100€. Pentujen hinnasta palautan 100€ kun koiralle teetetään viralliset terveystutkimuksen sen ollessa aikuinen. Lisäksi palautan pennun hinnasta 40€, mikäli koira luonnetestataan sen ollessa aikuinen.

Kuvannut Taru Vallius

Hallakedon pennut luovutetaan aikaisintaan 7 viikon iässä. Pennut luovutetaan eläinlääkärin tarkastamina, sirutettuina, rekisteröitynä ja useaan kertaan madotettuina. Mukaan uuteen kotiinsa pentu saa kattavan pentupakkauksen ja hoito-ohjeet. Pennun uuden omistajan liitän, niin halutessaan Lappalaiskoira ry:n jäseneksi vuodeksi. Kasvattajan tuki on voimassa koiran eliniän ajan ja neuvon ja autan mielelläni aina kaikissa tilanteissa. Pennut elävät alkutaipaleensa kasvattajan luona kotioloissa ihmisten keskellä, tottuen kaikkiin kodin ääniin ja arjen tilanteisiin. Pentuja totutetaan myös kodin ulkopuoliseen maailmaan ja mm. auton kyydissä matkustamiseen.

Mikäli olet kiinnostunut Hallakedon kennelin pennusta, kerrothan itsestäsi ja millaiseen kotiin ja käyttötarkoitukseen etsit pentua. Pelkkiin väri- ja hintatiedusteluihin jätän vastaamatta. Yhteyttä minuun voit ottaa sähköpostitse: anruntti@gmail.com tai puhelimitse: 0452346943.

Viimeisimmät artikkelit

Arkistot

Linkkejä