Pentuja

Uman ja Sammun pentue syntyi

Huom. saan tällä hetkellä pentukyselyitä niin paljon, että vastaamiseni kiinnostuneille on hieman ruuhkaantunut. Pyrin vastaamaan asiallisiin yhteydenottoihin heti kun ehdin. Tällä hetkellä meillä ei ole vapaita pentuja, seuraava pentue on mahdollisesti suunnitteilla vuodelle 2021 jalostuslainanartulle. Suomenlapinkoira on tällä hetkellä todella suosittu rotu ja kaikki asialliset kasvattajat saavat nyt hyvin paljon pentukyselyitä. Varauduthan siis, että hyvää pentua voi joutua odottamaan pitkään! Ethän tue tilannetta hyödyntäviä pentutehtailijoita ja rekisteröimättömiä pentuja myyviä kasvattajia.

Uman pentue syntyi 18.7.2020. Valitettavasti pentueesta tuli odotettua pienempi ja Uma synnytti vain yhden urospennun ja yhden narttupennun, joka oli valitettavasti syntyessään kuollut. Urospentu jää kasvamaan ja asumaan meille kotiin, joten valitettavasti pentueesta kiinnostuneille ei nyt saatu meiltä pentuja.

Hallakedon Lumimarja ”Uma” s. 31.7.2014

Kuvannut Marjut Färman

Terveys
Lonkat: A/A (indeksi 112)
Kyynärät: 0/0
Polvet: 0/0
Silmät: OK

Prcd-PRA: b eli kantaja
Pompentauti: n/n eli terve vanhempien tuloksen perusteella
DM: n/n eli terve vanhempien tuloksen perusteella
Ei allergioita
Ei hammaspuutoksia
Korkeus 42cm

Väri: Musta vaalein ja valkoisin merkein

Näyttelytulos: ERI, SA

LTE: +80, laukausvarma

Agility: medi3

Harrastaa lisäksi rallytokoa ja paimennusta.

Pentue on Umalle sen toinen pentue.

Uma Koiranetissä

Katajavaaran Menninkäinen ”Sammu” s. 5.4.2013

Kuvannut Taru Vallius

Terveys
Lonkat: B/C (indeksi 94)
Kyynärät: 0/0
Polvet: 0/0
Silmät: OK

Sydäntutkimuslausunto auskultaatiotutkimus, sivuääni: Ei

Prcd-PRA: a eli terve
Pompen taudin geenitesti: a eli terve
DM: B eli kantaja
Ei allergioita
Ei hammaspuutoksia
Korkeus 51cm

Väri: Musta vaalein merkein

Näyttelytulos: VASERT x 3

Jalostustarkastus: Hyväsytty luonteen ja ulkomuodon osalta

LTE: +191, laukauskokematon

Sammu on kokeillut useita eri koiraharrastuslaleja, agilitysta tokoon ja paimennukseen. Sammu on osoittautunut lahjakkaaksi paimentajaksi sekä lampailla, että poroilla.

Pentue on Sammulle sen toinen pentue.

Sammu Koiranetissä

Yhdistelmä on jalostustoimikunnan hyväksymä. Uman juoksut sijoittuvat todennäköisesti maalis-/huhtikuulle, joten pennut syntyisivät todennäköisesti kesäkuun alussa ja olisivat elokuun alussa luovutusikäisiä.  Etsin pennuille ensisijaisesti harrastavia tai vaihtoehtoisesti muuten hyvin aktiivisia koteja pentueen vanhempien vilkkauden ja hyvien harrastusominaisuuksien vuoksi. Mahdollisen narttupennun jätän pentueesta kotiin kasvamaan itselleni, joten tästä pentueesta en sijoita narttupentua.

Umasta voit lukea esittelyn sen omalta sivulla.

Tässä hieman mietteitäni tulevasta pentueesta ja ajatuksistani sen takana. Sammu valikoitu Umalle urokseksi erityisesti siksi, että se paikkaa mielestäni hyvin Umassa olevia ulkonäöllisiä puutteita sekä myös tasaisen luonteensa vuoksi. Etenkin Sammun luonnetestissäkin todetut kohdat tasapainoinen hermorakenne ja kohtuullinen kovuus ovat ominaisuuksia, mitä herkemmän ja pehmeämmän Uman luonteessa tulee ottaa huomioon sen jalostuskäytössä.  Toisaalta myös Uman ominaisuudet kompensoivat mielestäni hyvin joitakin Sammun ominaisuuksia. Esimerkiksi Sammun hieman huonompaa lonkkatulosta kompensoi Uman hyvä lonkkaindeksi, mikä sille on tullut kun sen molemmille aiemman pentueen tähän mennessä kuvatuille jälkeläisille tuli A-lonkat ja muutenkin kelpo terveystulokset.

Myös Sammun suvusta pidän paljon, sillä sen suvussa on hieman harvinaisempiakin koiria ja isoimmat melkein kaikkien lapinkoirien sukutaulusta löytyvät matadoriurokset puuttuvat.

Uma on hyvin vilkas ja hieman pehmeä koira. Se reagoi kaikkeen hyvin nopeasti ja sähäkästi, mutta senkin hermorakenne on kuitenkin kunnossa, jolloin se myös palautuu nopeasti. Tämä aiheuttaa kuitenkin haasteita esimerkiksi Uman häiriöherkkyyden kanssa. Sen ajatus saattaa karata nopeasti muualle jos ulkopuolelta tulee jokin ärsyke. Tämä tuo tiettyjä haasteita sen kanssa treenaamiseen ja kisaamiseen. Sammukin on vilkas koira, mutta muuten luonteeltaan tasaisempi eikä reagoi yhtä räjähtävän nopeasti häiriöihin kuin Uma. Toisaalta Uman nopea reagointikyky on myös miellyttävä ominaisuus agilityssa ja paimennuksissa, joita itse harrastan ja haluan tulevan pentunikin kanssa harrastaa, jonka aion tästä pentueesta jättää kotiin.

Uman sähäkästä luonteesta huolimatta se on täysin laukausvarma. Uma on kuullut meillä kotona aseella ammuttavan eikä se ole reagoinut millään tavalla eikä se myöskään luonnetestissä se reagoinut lainkaan vaikka oli testistä yhä paineistunut. Myöskään ilotulitukseen tai ukkoseen Uma ei reagoi.

Sammu on testattu laukauskokemattomaksi, mutta silläkään ei varsinaisia ääniarkuuksia ole ja uudenvuoden vietot ja ukkosmyrskyt eivät ole tuottaneet ongelmia.

Uma on todella koirasosiaalinen ja tulee vieraidenkin narttujen ja urosten kanssa toimeen. Tästä huolimatta sillä on hieman taipumusta tietynlaiseen remmirähjäykseen etenkin agilitytreeni- ja kisatilanteissa joissa se käy kuumana. Kireä hihna provosoi sitä, hihnan ollessa löysällä ja irtiollessa se ei räyhää ja kaikki koirat ovat siinä vaiheessa kivoja kun päästään nokatusten ja iholle. Umalla on myös hyvä koiranlukutaito ja se osaa suhtautua hyvin epävarmempiinkin koiriin ja dominoiville koirille se alistuu.

Myös Sammu on hyvin sosiaalinen ja tulee toimeen vieraiden koirien kanssa. Se asuu toisen uroksen kaverina kerrostalossa ja kyseinen koirakaveri sattuu olemaan Uman isä Uula.

Hallakedon kasvatteja ja Uman isä Uula
Vasemmalta oikealle Uman pentu Hallakedon Paimenmatara, Uman isä Fihtolas Ekoteko, Uma (Hallakedon Lumimarja) ja Uman pentu Hallakedon Pommerinvirna

Molemmat ovat ihmisiä kohtaan avoimia ja hyvin ihmisläheisiä ja miellyttämisen haluisia. Erinomaisia harrastuskoiria, jotka haluavat työskennellä ihmisen kanssa. Sammu kovempi ja Uma puolestaan ohjaajapehmeämpi. Kumpikaan ei ole riistaviettinen ja ovat irtipito- ja luoksetulovarmoja. Molemmilta löytyy myös paimennusviettiä ja etenkin Sammu on ollut sekä lampailla, että poroilla todella lahjakas.

Myös ulkonäöllisesti yhdistelmä kompensoi hyvin toisiaan. Uman puutteita ovat sen pieni koko ja kevyt luusto. Myös hieman korkeampaa raajaluustoa toivoisin sille ja maltillisempaa turkkia. Uman kolmesta pojasta kahdelle on myös periytynyt hyvin tuuhea ja pitkä turkki. Kuono Umalla on pieni ja kevyt, josta se onkin saanut näyttelyissä moitteita. Liikkeet sillä ovat erinomaiset, kevyet, nopeat ja tehokkaat. Sammu on mielestäni hyvin ihanteellisen näköinen lapinkoirauros. Sillä on sopiva raajakorkeus, oikea koko, sopiva luuston vahvuus ja vahva pää ja sen turkki on laadukas, mutta ei liian iso. Sammukin liikkuu erinomaisesti pitkällä ja tehokkaalla askeleella ja se on käynyt paljon vaelluksilla emäntänsä ja kaverinsa Uulan kanssa.

Alunperin toivoin Umalle mahdollisimman iäkästä urosta sillä käytän aina mieluiten jalostukseen vanhempia uroksia, jolloin tiedossa on paremmin niiden todellinen terveys ja kestävyys. Useat perinnölliset sairaudet puhkeavat vasta vanhemmalla iällä, mistä syystä nuorten urosten jalostuskäyttö on riskialttiimpaa. Sammu on hieman nuorempi kuin alunperin Umalle suunnitelmani uros Kassu, mutta Sammukin on onneksi aivan aikuiseen ikään ehtinyt uros. Tässäkin yhdistelmässä molemmat koirat ovat olleet koko ikänsä perusterveitä ja myös niiden aikaisempi jälkeläisnäyttö näyttää hyvältä, tosin Sammun edellisen pentueen pennut ovat vielä niin nuoria, ettei niitä ole ehditty terveystutkia.

Arjessa Uma ja Sammu ovat helppoja, kilttejä ja huomaamattomia koria. Molemmat tosin ovat vilkkaita ja etenkin nuorempana olleet hyvin toimeliaita kotonakin. Uma on ollut pentuaikana melkoinen riiviö ja se vaatikin hyvin paljon liikuntaa ja aktivointia nuorempana. Sammu taas oli nuorempana melko äänekäs, mutta koulutuksella siitäkin on saatu oikein hiljainen ja kelpo kerrostalon asukki. Pentujen ottajien kannattaa tosin ottaa tuo mahdollinen äänenkäyttö huomioon ja panostaa erityisesti tarkkaan koulutukseen, jossa turhaa haukkumista ei sallita.

Mikään yhdistelmä ei ole täydellinen ja tässäkin yhdistelmässä on omat pienet huonot puolensa. Yhdistelmässä ei ole mitään jalostustoimikunnan mainitsemia riskejä, sillä olemassa olevat riskit eivät yli rodun keskiarvoa minkään sairauden osalta, mutta haluan kuitenkin itse mainita pari seikkaa, jotka kannattaa ottaa huomioon.

Yhdistelmässä ei tosiaan ole mainittua kivesvikariskiä, mutta tiedossa on, että Uman lähisuvussa on joitakin kivesvikaisia koiria. Tämä kannattaa etenkin urospennusta kiinnostuneiden ottaa huomioon. Luonnollisesti palautan kennelliiton kauppasopimuksen mukaisesti kolmasosan koiran kauppahinnasta, mikäli kivekset eivät laskeudu normaalisti, mutta etenkin jalostus- ja näyttelykäytöstä kiinnostuneiden kannattaa ottaa tämä riski huomioon.

Toinen seikka on, että vaikka yhdistelmän lonkkaindeksien keskiarvo onkin yli toivotun 100:n keskiarvon, haluan huomauttaa, että molempien suvusta löytyy useitakin C-lonkkaisia koiria ja Sammulla on C/D-lonkkainen velipuoli. Tästä syystä voi olla mahdollista, että myös pennuille voi periytyä huonompaakin lonkkaa vaikka tosiaan yhdistelmässä onkin rodun keskiarvoa pienempi riski lonkkavikaan.

Geenitestit? Mitä nämä on? Tässä kolmen geenitestin tarkoituksen avausta, mikäli ne eivät ole sinulle ennestään tuttuja. Koirien terveystiedoissa ilmoitan, että koirien statukset kolmen geenitestin osalta, jotka suomenlapinkoirilta voidaan tällä hetkellä testata. Nämä kolme testiä ovat:

”PRA (Progressive Retinal Atrophy, etenevä verkkokalvon surkastuma) on perinnöllinen, pahimmillaan sokeuteen johtava silmäsairaus. Lappalaiskoirilla yleisimmin esiintyvä PRA:n muoto on prcd-PRA, johon on olemassa geenitesti. Kantajaksi testatut eivät itse sairastu prcd-PRA:han, mutta jalostuksessa ne tulee aina yhdistää prcd-PRA:n osalta terveeseen yksilöön.” -lainaus Lappalaiskoirat ry

Tässä yhdistelmässä Uma on kantaja prcd-PRA:n osalta ja Sammu terve, joten pentujen statukset tulevat olemaan terveitä tai kantajia, eli pennut eivät voi itse sairastua, mutta jalostuskäyttöä ajatellen ne on testattava tai yhdistettävä terveeksi testattuun partneriin.

”Koirilla Pompen tauti ilmenee mm. hidastuneena kasvuna, toistuvana liman oksentamisena, etenevänä lihasheikkoutena ja jatkuvana läähätyksenä. Tautiin liittyy myös käänteisvirtaus ruuansulatuskanavassa, johtuen laajentuneesta ruokatorvesta sekä sydänpoikkeavuuksia.

Sairauden ensioireet puhkeavat n. seitsemän kuukauden ikäisillä pennuilla. Koska sairaus on etenevä, siitä kärsivät koirat joko kuolevat tai lopetetaan yleensä ennen kahden vuoden ikää. Koirien Pompen tautiin ei ole hoitoa.” -lainaus Lappalaiskoirat ry

Pompen taudin osalta tulevan pentueen pentuja ei tarvitse testata, sillä molemmat vanhemmat ovat sen osalta terveitä, joten pentujenkin status on automaattisesti terve.

”Degeneratiivinen Myelopatia (Canine Degenerative Myelopathy, DM) on perinnöllinen etenevä selkäydinrappeuma, joka johtaa koiran takaosan heikkouteen ja myöhemmin mahdollisesti halvausoireisiin.” -lainaus Lappalaiskoirat ry

Kyseinen sairaus periytyy samalla tavalla kuin kaksi edellä mainittua, joten tämänkään osalta yhdistelmän pennut eivät voi sairastua, mutta ne voivat olla terveitä tai kantajia, sillä Sammu on tyypiltää kantaja ja Uma terve.

Lisäksi haluan huomauttaa kaikkia tämän pentueen pennuista kiinnostuneita siitä, että tällaiset vilkkaat, toimintakykyiset harrastuskoirat eivät välttämättä ole kaikista helpoimpia koiria ilman riittävää koulutusta, aktivointia ja runsasta liikuntaa. Itse pidän tällaisista koirista niiden hyvien käyttöominaisuuksien takia ja haluan jalostaa koiria, joilla olisi niiden alkuperäiseen käyttötarkoitukseen sopivat rahkeet. Mielestäni lapinkoiran ei kuulu olla liian laiska tai pehmeä ja arkuutta ja toimintakyvyttömyyttä ei saisi esiintyä. Pehmeä ja rauhallinen koira saattaa sopia kotikoiraksi paremmin kuin tällainen minun tavoittelemani luonnetyyppi, mutta myös tällainen vilkas ja toimelias koira voi olla arjessa hyvin helppo kunhan sille tarjotaan tarpeeksi virikkeitä.

Tästä syystä etsinkin pennuille koteja, jotka ymmärtävät tällaisen aktiivisen koiran energiantarpeen ja pystyvät täyttämään sen, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin kun pentu ei vastaisikaan odotuksia. Lisäksi, koska pentueen vanhemmat ovat hyvin ihmisläheisiä, on pennuistakin odotettavissa koiria, jotka elävät mielellään mukana kaikessa ihmisten arjessa eivätkä ulkokoirina ihmisistä eristyksissä. Tästä syystä en myy pentuja koteihin, joissa ne eläisivät täysin tarhakoirina ulkona tai erillisissä kenneltiloissa. Mielestäni jokainen koira ansaitsee elämän rakastettuna perheenjäsenenä ja lemmikkinä saaden olla mukana perheensä arjessa.

Tässä pentueessa hintana pidän pennulle 1100€. Pentujen hinnasta palautan 100€ kun koiralle teetetään viralliset terveystutkimuksen sen ollessa aikuinen. Lisäksi palautan pennun hinnasta 40€, mikäli koira luonnetestataan sen ollessa aikuinen.

Kuvannut Taru Vallius

Hallakedon pennut luovutetaan aikaisintaan 7 viikon iässä. Pennut luovutetaan eläinlääkärin tarkastamina, sirutettuina, rekisteröytynä ja useaan kertaan madotettuina. Mukaan uuteen kotiinsa pentu saa kattavan pentupakkauksen ja hoito-ohjeet. Pennun uuden omistajan liitän, niin halutessaan Lappalaiskoira ry:n jäseneksi vuodeksi. Kasvattajan tuki on voimassa koiran eliniän ajan ja neuvon ja autan mielelläni aina kaikissa tilanteissa. Pennut elävät alkutaipaleensa kasvattajan luona kotioloissa ihmisten keskellä, tottuen kaikkiin kodin ääniin ja arjen tilanteisiin. Pentuja totutetaan myös kodin ulkopuoliseen maailmaan ja mm. auton kyydissä matkustamiseen.

Mikäli olet kiinnostunut Hallakedon kennelin pennusta, kerrothan itsestäsi ja millaiseen kotiin ja käyttötarkoitukseen etsit pentua. Pelkkiin väri- ja hintatiedusteluihin jätän vastaamatta. Yhteyttä minuun voit ottaa sähköpostitse: anruntti@gmail.com tai puhelimitse: 0452346943.

Viimeisimmät artikkelit

Arkistot

Linkkejä