Pentuja

Meillä on pentuja!

Tilannepäivitystä: Minnin ja Moskun pennut syntyivät 31.5.2019. Pentueessa on 4 pentua, kaksi urosta ja kaksi narttua. Kaikille pennuille on jo kodit tiedossa.

Seuraava pentue suunnitteilla Umalle sen seuraavasta juoksusta, joka sijoittuu todennäköisesti lokakuulle 2019.

Pentuja syntynyt yhdistelmästä Hallakedon Ulpukka ja Hengenheimon Alkuräjähdys.

 

Hallakedon Ulpukka


Terveys
Lonkat: B/B
Kyynärät: 0/0
Polvet: 0/0
Silmät: OK
Selkä:
-nikamien epämuotoisuus: VA0 (normaali), lukumäärä: 0
-välimuotoinen lanne-ristinikama: LTV0 (normaali)
Sydämen kuuntelutulos: Ei sivuääniä
Prcd-PRA: A eli terve
Pompentauti: n/n eli terve vanhempien tuloksen perusteella
DM: n/n eli terve vanhempien tuloksen perusteella
Ei allergioita
Puuttuu alaleuasta kaksi pientä välihammasta.
Korkeus 42cm

Näyttelytulos: Hyvä

Harrastaa agilitya ja paimennusta

Hengenheimon Alkuräjähdys


Terveys
Lonkat: B/B
Kyynärät: 0/0
Polvet: 0/0
Silmät: OK
Selkä:
– selän spondyloosi: SP0 (puhdas)
– välimuotoinen lanne-ristinikama: LTV0 (normaali)
Sydämen kuuntelutulos: Ei sivuääniä
Prcd-PRA: a eli terve vanhempien tuloksen perusteella
Pompentauti: n/n eli terve vanhempien tuloksen perusteella
DM: n/n eli terve
Ei allergioita
Täysi hampaisto
Korkeus 48cm

Näyttelytulos: SERT

LTE: +205, laukausvarma

Harrastuksina toko ja jälki

Yhdistelmä on jalostustoimikunnan hyväksymä maininnalla kivesvikariskistä. Pentujen syntymäaika sijoittuu touko-/kesäkuun vaihteeseen. Etsin pennuille ensisijaisesti harrastavia tai vaihtoehtoisesti muuten hyvin aktiivisia koteja pentueen vanhempien vilkkauden ja hyvien harrastusominaisuuksien vuoksi.

Moskun kasvattajan ja omistajan kirjoittaman esittelyn Moskusta voit lukea Hengenheimon kennelin sivuilta.

Kuva: Anniina Salo

Minnistä voit lukea esittelyn sen omalta sivulla.

Valitsin Minnille urokseksi monista hyvistä vaihtoehdoista juuri Moskun, sillä mielestäni tulevalla pentueella voisi olla paljon annettavaa rodulle. Moskun suvussa on useita hienoja koiria joiden rotutyypistä, luonteesta ja hyvistä harrastusominaisuuksista pidän. Vaikka Mosku on laajasti terveystutkittu, luonnetestattu erinomaisin tuloksin ja se on kaikin puolin komea ja hieno uros, sillä ei ole ennestään kuin yksi pentue. Pyrin aina itse käyttämään uroksia, joilla ei olisi ennestään useita pentueita, jotta rodun geenipooli pysyisi riittävän laajana. Rotu voi joutua helposti vaikeuksiin ns. matadorijalostuksen takia. Lisäksi liian nuoria uroksia ei jalostukseen tulisi käyttää, sillä useat perinnölliset sairaudet puhkeavat koirille vasta vanhemmalla iällä.

Kuvannut Anniina Salo

Moskussa itsessään on mielestäni useita hyviä puolia mistä suomenlapinkoirista pidän. Mosku on hieman kova, mutta kuitenkin hyvin motivoitavissa ja miellyttämisenhaluinen. Se on myös Minnin tavoin toimintakykyinen ja kestää toistoja väsymättä, mitä toivon harrastuskoiralta. Mielestäni lapinkoirauroksissa saa olla juuri tuollaista potkua ja luonnetta eikä niiden tarvitsisi olla liian pehmeitä ja nössöjä. Kummallakaan ei ole liikaa riistaviettiä ja niitä voi pitää huoletta irti. Molemmat ovat myös alustavarmoja ja laukausvarmoja, eivätkä ne pelkää mitään kovia ääniä kuten ilotulituksia tai ukkosta.

Oikean luonteen, suvun ja käyttöominaisuuksien lisäksi minulle äärimmäisen tärkeää jalostusvalinnoissani on koirien terveys. Sekä Minni, että Mosku on melkein poikkeuksellisenkin laajasti terveystutkittuja, jota itse arvostan kovasti. Mielestäni on äärimmäisen tärkeää tutkituttaa koiria muiltakin osin kuin vain pakolliset Pevisan vaatimat tutkimukset eli suomenlapinkoirilla lonkat ja silmät. Esimerkiksi kyynärät ja selkä voivat vaivata koiria hyvinkin paljon enemmän kuin hieman huonomman tuloksen saaneet lonkat, mutta valitettavasti näitä tärkeitä alueita kuvataan yhä harmillisen vähän.

Myös geenitestit ovat minulle tärkeitä ja onkin ilo, että rodustamme on löydetty näitä kolmea sairautta (eli prcd-PRA, Pompen-tauti ja DM) aiheuttavat geenit ja kehitetty geenitestit, jotta voidaan todeta, ettei kahta kantajaa vahingossa yhdistetä. Tässä yhdistelmässä, sekä Minni, että Mosku sattuvat molemmat olemaan kaikkien näiden sairauksien osalta terveitä, joten niiden jälkeläisiä ei tarvitse geenitestata, sillä pennut ovat automaattisesti näiden osalta terveitä.

Mikään yhdistelmä ei kuitenkaan ole täydellinen ja tässäkin yhdistelmässä on omat pienet huonot puolensa. Yhdistelmässä on tosiaan kivesvikariskiä, sillä molempien koirien lähisuvusta löytyy myös kivesvikaisia koiria. Tämä kannattaa etenkin urospennusta kiinnostuneiden ottaa huomioon. Luonnollisesti palautan kennelliiton kauppasopimuksen mukaisesti kolmasosan koiran kauppahinnasta, mikäli kivekset eivät laskeudu normaalisti, mutta etenkin jalostus- ja näyttelykäytöstä kiinnostuneiden kannattaa ottaa tämä riski huomioon.

Minnille toivoin alunperin A-lonkkaista urosta, mutta päätin sitten kuitenkin joustaa tästä vaatimuksesta. Molemmilla on kuitenkin röntgenkuvien mukaan hyvät B-lonkat eikä niissä toistu mitään samaa ongelmaa, mikä voisi korostua jälkeläisillä. Minnin lonkat ovat hyvin tiiviit, mutta maljat ovat aavistuksen matalat, mistä syystä lausunto todennäköisesti oli B eikä eläinlääkärin ja meidän arvioimamme A. Moskulla puolestaan on hitusen löysyyttä lonkissa, mutta sillä puolestaan on sopivan syvät lonkkamaljat. Molempien vanhempien luustokuvat saa minulta pyydettäessä, Minnin kuvat löytyvät myös tästä blogipostauksesta.

Lisäksi haluan huomauttaa kaikkia tämän pentueen pennuista kiinnostuneita siitä, että tällaiset vilkkaat, toimintakykyiset ja hieman kovat koirat eivät välttämättä ole kaikista helpoimpia koiria ilman riittävää koulutusta, aktivointia ja runsasta liikuntaa. Itse pidän tällaisista koirista niiden hyvien käyttöominaisuuksien takia ja haluan jalostaa koiria, joilla olisi niiden alkuperäiseen käyttötarkoitukseen sopivat rahkeet. Mielestäni lapinkoiran ei kuulu olla liian pehmeä ja minkäänlaista arkuutta ja toimintakyvyttömyyttä ei saisi esiintyä. Pehmeä, rauhallinen ja herkkä koira saattaa sopia kotikoiraksi paremmin kuin tällainen minun tavoittelemani luonnetyyppi, mutta myös tällainen vilkas ja toimelias koira voi olla arjessa hyvin helppo kunhan sille tarjotaan tarpeeksi virikkeitä.

Tästä syystä etsinkin pennuille koteja, jotka ymmärtävät tällaisen aktiivisen koiran energiantarpeen ja pystyvät täyttämään sen, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin kun pentu ei vastaisikaan odotuksia. Lisäksi, koska pentueen vanhemmat ovat hyvin ihmisläheisiä, on pennuistakin odotettavissa koiria, jotka elävät mielellään mukana kaikessa ihmisten arjessa eivätkä ulkokoirina ihmisistä eristyksissä. Tästä syystä en myy pentuja koteihin, joissa ne eläisivät täysin tarhakoirina ulkona tai erillisissä kenneltiloissa. Mielestäni jokainen koira ansaitsee elämän rakastettuna perheenjäsenenä ja lemmikkinä saaden olla mukana perheensä arjessa.

Tässä pentueessa hintana pidän pennulle 1100€. Hinta on hieman korkeampi kuin edellisessä pentueessamme laajempien terveystutkimuksien takia, joihin on käytetty nyt enemmän rahaa. Lisäksi pennunottajat säästävät tämän pentueen kohdalla sen osalta ettei pentuja tarvitse erikseen geenitestata kun ovat vanhempien tulosten perusteella automaattisesti terveitä. Pentujen hinnasta palautan 100€ kun koiralle teetetään viralliset terveystutkimuksen sen ollessa aikuinen. Lisäksi palautan pennun hinnasta 40€, mikäli koira luonnetestataan sen ollessa aikuinen.

Minnin pentueen lisäksi meillä on mahdollisesti suunnitteilla myös toinen pentue tälle vuodelle koiralleni Umalle (Hallakedon Lumimarja) Uman seuraavasta juoksusta, joka sijoittuu todennäköisesti lokakuulle 2019. Lisätietoja tulossa myöhemmin.

 


Hallakedon pennut luovutetaan aikaisintaan 7 viikon iässä. Pennut luovutetaan eläinlääkärin tarkastamina, sirutettuina, rekisteröytynä ja useaan kertaan madotettuina. Mukaan uuteen kotiinsa pentu saa kattavan pentupakkauksen ja hoito-ohjeet. Pennun uuden omistajan liitän, niin halutessaan Lappalaiskoira ry:n jäseneksi vuodeksi. Kasvattajan tuki on voimassa koiran eliniän ajan ja neuvon ja autan mielelläni aina kaikissa tilanteissa. Pennut elävät alkutaipaleensa kasvattajan luona kotioloissa ihmisten keskellä, tottuen kaikkiin kodin ääniin ja arjen tilanteisiin. Pentuja totutetaan myös kodin ulkopuoliseen maailmaan ja mm. auton kyydissä matkustamiseen.

Mikäli olet kiinnostunut Hallakedon kennelin pennusta, kerrothan itsestäsi ja millaiseen kotiin ja käyttötarkoitukseen etsit pentua. Pelkkiin väri- ja hintatiedusteluihin jätän vastaamatta. Yhteyttä minuun voit ottaa sähköpostitse: anruntti@gmail.com tai puhelimitse: 0452346943.

Viimeisimmät artikkelit

Arkistot

Linkkejä