Pentuja

Pentusuunnitelmista

Syksylle 2019 suunniteltu Uman ja Kassun pentue ei valitettavasti toteutunut sillä Uma jäi tyhjäksi. Uma yritetään astuttaa uudelleen keväällä 2020. Harkinnassa on vielä kokeilemmeko uudelleen Kassun kanssa vai päädymmekö tällä kertaa lähempänä asuvaan urokseen.

Hallakedon Lumimarja ”Uma” s. 31.7.2014

Kuvannut Marjut Färman

Terveys
Lonkat: A/A (indexi 112)
Kyynärät: 0/0
Polvet: 0/0
Silmät: OK

Prcd-PRA: b eli kantaja
Pompentauti: n/n eli terve vanhempien tuloksen perusteella
DM: n/n eli terve vanhempien tuloksen perusteella
Ei allergioita
Ei hammaspuutoksia
Korkeus 42,5cm

Näyttelytulos: ERI, SA

LTE: +80, laukausvarma

Agility: medi3

Harrastaa lisäksi rallytokoa ja paimennusta.

Pentue on Umalle sen toinen pentue.

Uma Koiranetissä

BH TK2 RTK2 Kulkuselän Lordi ”Kassu” s. 24.12.2007

Kuvannut Viivi Saarikko

Terveys
Lonkat: A/A
Kyynärät: 0/0
Polvet: 0/0
Silmät: OK

Prcd-PRA: a eli terve vanhempien tuloksen perusteella
Pompentauti: N/N eli terve
DM: Ei testattu
Ei allergioita
Ei hammaspuutoksia
Korkeus 52cm

Näyttelytulos: ERI

LTE: +158, laukauskokematon

MH: Suoritettu

PAKK: PAKK1, BH

Agility: maxi2

Toko: AVO1, TK2

Rallytoko: VOIHYV, RTK2

VEPE: VOI1

Pentue on Kassulle sen kolmas pentue.

Kassu Koiranetissä

Yhdistelmä on jalostustoimikunnan hyväksymä maininnalla kivesvikariskistä. Pentujen syntymäaika sijoittuu todennäköisesti joulukuulle 2019. Etsin pennuille ensisijaisesti harrastavia tai vaihtoehtoisesti muuten hyvin aktiivisia koteja pentueen vanhempien vilkkauden ja hyvien harrastusominaisuuksien vuoksi. Mahdollisen narttupennun jätän pentueesta kotiin kasvamaan itselleni, joten tästä pentueesta en sijoita narttupentua.

Kassun omistajan kirjoittaman esittelyn Kassusta voit lukea  kennel Todellakin sivuilta.

Kuvannut Pirita Haapala

Umasta voit lukea esittelyn sen omalta sivulla.

Tässä hieman mietteitäni tulevasta pentueesta ja ajatuksistani sen takana. Kassu valikoitu Umalle urokseksi erityisesti siksi, että se paikkaa mielestäni hyvin monellakin tapaa Uman puutteita ja myös Uman ominaisuudet kompensoivat mielestäni hyvin joitakin Kassun ominaisuuksia.

Uma on hyvin vilkas ja hieman pehmeä koira. Se reagoi kaikkeen hyvin nopeasti ja sähäkästi, mutta sen hermorakenne on kuitenkin kunnossa, jolloin se myös palautuu nopeasti. Tämä aiheuttaa kuitenkin haasteita esimerkiksi Uman häiriöherkkyyden kanssa. Sen ajatus saattaa karata nopeasti muualle jos ulkopuolelta tulee jokin ärsyke. Tämä tuo tiettyjä haasteita sen kanssa treenaamiseen ja kisaamiseen. Kassu on luonteeltaan tasaisempi eikä reagoi yhtä räjähtävän nopeasti häiriöihin kuin Uma. Toisaalta Uman nopea reagointikyky on myös miellyttävä ominaisuus agilityssa ja paimennuksissa, joita itse harrastan ja haluan tulevan pentunikin kanssa harrastaa, jonka aion tästä pentueesta jättää kotiin.

Uman sähäkästä luonteesta huolimatta se on täysin laukausvarma. Uma on kuullut meillä kotona aseella ammuttavan eikä se ole reagoinut millään tavalla eikä se myöskään luonnetestissä se reagoinut lainkaan vaikka oli testistä yhä paineistunut. Myöskään ilotulitukseen tai ukkoseen Uma ei reagoi.

Kassu puolestaan on tasaisesta luonteestaan huolimatta hieman epävarma paukkeiden suhteen. Ilotulitteisiin Kassu reagoi jos näkee läheltä tai pamahtaa ihan vieressä, samoin kovaan ukkoseen jos iskee salama ihan lähelle. Palautuu heti kun tilanne on ohi eikä jää mitään kyttäämistä tai levottomuutta. Kauempana paukkuessa raketit ja ukkonen eivät kiinnosta. Luonnetestissä Kassu on testattu laukauskokemattomaksi.

Uma on todella koirasosiaalinen ja tulee vieraidenkin narttujen ja urosten kanssa toimeen. Tästä huolimatta sillä on hieman taipumusta remmirähjäykseen etenkin agilitytreeni- ja kisatilanteissa joissa se käy kuumana. Kireä hihna provosoi sitä, hihnan ollessa löysällä ja irtiollessa se ei räyhää ja kaikki koirat ovat siinä vaiheessa kivoja kun päästään nokatusten ja iholle. Umalla on myös hyvä koiranlukutaito ja se osaa suhtautua hyvin epävarmempiinkin koiriin ja dominoiville koirille se alistuu.

Kassu puolestaan suhtautuu neutraalimmin vieraisiin koiriin. Se ei ole yhtä koirasosiaalinen kuin Uma, mutta ei ole myöskään Uman tavoin liian kiinnostunut muista koirista vaan keskittyy treenitilanteissa itse tekemiseen ja omaan ihmiseensä.

Molemmat ovat ihmisiä kohtaan avoimia ja hyvin ihmisläheisiä ja miellyttämisen haluisia. Erinomaisia harrastuskoiria, jotka haluavat työskennellä ihmisen kanssa. Kassu kovempi ja Uma puolestaan ohjaajapehmeämpi. Kummaltakaan ei löydy riistaviettiä ja ovat irtipito- ja luoksetulovarmoja.

Myös ulkonäöllisesti yhdistelmä kompensoi hyvin toisiaan. Uman puutteita ovat sen pieni koko ja kevyt luusto. Myös hieman korkeampaa raajaluustoa toivoisin sille ja maltillisempaa turkkia. Uman kolmesta pojasta kahdelle on myös periytynyt hyvin tuuhea ja pitkä turkki. Kuono sillä on pieni ja kevyt, josta se onkin saanut näyttelyissä moitteita. Liikkeet sillä ovat erinomaiset, kevyet, nopeat ja tehokkaat. Kassu on puolestaan ulkonäöllisesti hyvinkin erilainen. Se on kookas ja korkea raajainen, urosmainen ja työkoiratyyppinen. Sen turkki on hyvin niukka ja pää vahva. Kassukin liikkuu erinomaisesti ja se on säilynyt todella hyvässä kunnossa ikäänsä nähden. Yhä 11,5-vuotiaana se harrastaa edelleen agilitya eikä kärsi minkäänlaisista vanhuuden vaivoista.

Erityisesti Kassun korkea ikä ja sen terveys miellyttää minua. Käytän aina mieluiten jalostukseen vanhempia uroksia, jolloin tiedossa on paremmin niiden todellinen terveys ja kestävyys. Useat perinnölliset sairaudet puhkeavat vasta vanhemmalla iällä, mistä syystä nuorten urosten jalostuskäyttö on riskialttiimpaa. Tässä yhdistelmässä molemmat koirat ovat olleet koko ikänsä perusterveitä ja myös niiden aikaisempi jälkeläisnäyttö näyttää hyvältä.

Arjessa Uma ja Kassu ovat helppoja, kilttejä ja huomaamattomia koria. Uma on ollut pentuaikana melkoinen riiviö ja se vaatikin hyvin paljon liikuntaa ja aktivointia nuorempana.

Kuvannut Mirka Niemi

Mikään yhdistelmä ei ole täydellinen ja tässäkin yhdistelmässä on omat pienet huonot puolensa. Yhdistelmässä on tosiaan kivesvikariskiä, mikä kannattaa etenkin urospennusta kiinnostuneiden ottaa huomioon. Luonnollisesti palautan kennelliiton kauppasopimuksen mukaisesti kolmasosan koiran kauppahinnasta, mikäli kivekset eivät laskeudu normaalisti, mutta etenkin jalostus- ja näyttelykäytöstä kiinnostuneiden kannattaa ottaa tämä riski huomioon.

Lisäksi haluan huomauttaa kaikkia tämän pentueen pennuista kiinnostuneita siitä, että tällaiset vilkkaat, toimintakykyiset harrastuskoirat eivät välttämättä ole kaikista helpoimpia koiria ilman riittävää koulutusta, aktivointia ja runsasta liikuntaa. Itse pidän tällaisista koirista niiden hyvien käyttöominaisuuksien takia ja haluan jalostaa koiria, joilla olisi niiden alkuperäiseen käyttötarkoitukseen sopivat rahkeet. Mielestäni lapinkoiran ei kuulu olla liian laiska tai pehmeä ja arkuutta ja toimintakyvyttömyyttä ei saisi esiintyä. Pehmeä ja rauhallinen koira saattaa sopia kotikoiraksi paremmin kuin tällainen minun tavoittelemani luonnetyyppi, mutta myös tällainen vilkas ja toimelias koira voi olla arjessa hyvin helppo kunhan sille tarjotaan tarpeeksi virikkeitä.

Tästä syystä etsinkin pennuille koteja, jotka ymmärtävät tällaisen aktiivisen koiran energiantarpeen ja pystyvät täyttämään sen, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin kun pentu ei vastaisikaan odotuksia. Lisäksi, koska pentueen vanhemmat ovat hyvin ihmisläheisiä, on pennuistakin odotettavissa koiria, jotka elävät mielellään mukana kaikessa ihmisten arjessa eivätkä ulkokoirina ihmisistä eristyksissä. Tästä syystä en myy pentuja koteihin, joissa ne eläisivät täysin tarhakoirina ulkona tai erillisissä kenneltiloissa. Mielestäni jokainen koira ansaitsee elämän rakastettuna perheenjäsenenä ja lemmikkinä saaden olla mukana perheensä arjessa.

Tässä pentueessa hintana pidän pennulle 1100€. Pentujen hinnasta palautan 100€ kun koiralle teetetään viralliset terveystutkimuksen sen ollessa aikuinen. Lisäksi palautan pennun hinnasta 40€, mikäli koira luonnetestataan sen ollessa aikuinen.

Kuvannut Taru Vallius

Hallakedon pennut luovutetaan aikaisintaan 7 viikon iässä. Pennut luovutetaan eläinlääkärin tarkastamina, sirutettuina, rekisteröytynä ja useaan kertaan madotettuina. Mukaan uuteen kotiinsa pentu saa kattavan pentupakkauksen ja hoito-ohjeet. Pennun uuden omistajan liitän, niin halutessaan Lappalaiskoira ry:n jäseneksi vuodeksi. Kasvattajan tuki on voimassa koiran eliniän ajan ja neuvon ja autan mielelläni aina kaikissa tilanteissa. Pennut elävät alkutaipaleensa kasvattajan luona kotioloissa ihmisten keskellä, tottuen kaikkiin kodin ääniin ja arjen tilanteisiin. Pentuja totutetaan myös kodin ulkopuoliseen maailmaan ja mm. auton kyydissä matkustamiseen.

Mikäli olet kiinnostunut Hallakedon kennelin pennusta, kerrothan itsestäsi ja millaiseen kotiin ja käyttötarkoitukseen etsit pentua. Pelkkiin väri- ja hintatiedusteluihin jätän vastaamatta. Yhteyttä minuun voit ottaa sähköpostitse: anruntti@gmail.com tai puhelimitse: 0452346943.

Viimeisimmät artikkelit

Arkistot

Linkkejä